Изберете страница

Рецепта за Чийзкейк с плодове

 

Инстант Пот | Рецепта за Чийзкейк с плодове

Чийзкейк с плодове

5* от 1 глас
Instant Pot Bulgaria
за охлаждане 12 ч.
ТИП ЯСТИЕ Десерт
ПОРЦИИ 10

Оборудване

  • Форма с падащо дъно с подходящ размер
  • Хартия за печене
  • Алуминиево фолио

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

за блата

  • 150 гр. чаени бисквити
  • 100 гр. бадеми печени
  • 40 гр. краве масло разтопено
  • 2 с.л. захар

за крема

  • 300 гр. крема сирене Филаделфия
  • 100 гр. заквасена сметана
  • 4 с.л. захар
  • 3 бр. яйца разбити
  • 1 с.л. брашно
  • 2 бр. ванилия на прах или 2 ч.л. ванилов екстракт

за сметановия пласт и топинга (по желание)

  • 200 гр. заквасена сметана
  • 200 мл. сметана за готвене (35% масленост)
  • 6 с.л. пудра захар
  • 1 бр. ванилия на прах или 1ч.л. ванилов екстракт
  • 2 ч.л. желатин
  • 50 мл. сок по избор
  • 250 гр. плодове пресни замразени плодове, по избор (ягоди, малини, вишни, череши и др.)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 

на блата

  • Поставете бадемите и бисквитите в блендер и ги смлейте на дребни трохи.
  • Добавете маслото и захарта, и разбъркайте.
  • Облицовайте дъното и стената на формата с хартия за печене.
  • Изсипете сместа за блата и я изравнете.
  • Оставете формата във фризер за известно време.

на крема

  • Поставете в купа крема сиренето и захарта. Разбийте с миксер до получаване на пухкава и гладка смес.
  • Добавете ванилията и сметаната. Разбийте още веднъж до получаване на хомогенна текстура.
  • Поръсете с брашното през сито и разбийте с миксер за кратко.
  • Добавете яйцата на струя, при непрекъснато разбиване на бавна скорост.
  • Извадете формата от фризера и налейте в нея сместа за крема.
  • Налейте 300 мл. вода във вътрешния съд Instant Pot.
  • Поставете върху формата парче кухненска хартия, върху него - лист алуминиево фолио и покрийте, колкото е възможно по-плътно.
  • Поставете формата върху силиконов слинг* го поставете върху мултифункционалната решетка със сгънати ръкохватки.
  • Поставете съда с чизкейка в уреда и настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на High (Вискоко налягане) за 28 минути.
  • След като програмата завърши, оставете налягането да се освобожава естествено за 15 минути, след което освободете бързо (ръчно) останалата пара.
  • Извадете слинга с формата и премахнете фолиото и хартията.
  • Оставете чийзкейка непокрит в хладилника за поне 8 часа.

на сметановия пласт

  • В малък съд поставете желатина и го полейте със сока.
  • Изчакайте желатинът да набъбне и поставете купичката в по-голям съд с вряла вода. Разбъркайте, за да се разтворят напълно набъбналите желатинови парченца. Оставете да изстине на стайна температура.
  • Разбийте сметана за готвене с половината от количеството пудра захар и с ванилията.
  • В друга купа разбийте заквасената сметана с останалата пудра захар.
  • Оставете двете купите в хладилник, докато желатиновия сироп изстива.
  • Когато желатиновият сироп е изстинал напълно, нарежете 1/3 от плодовете на съвсем дребни кубчета.
  • Потопете целите плодове в желатиновия сироп и ги оставете в чиния.
  • Извадете двата вида сметана от хладилника, смесете ги и ги разбъркайте бързо с миксер за няколко секунди.
  • Налейте в купата и желатиновия сироп и разбъркайте с миксера до хомогенизиране, съвсем за кратко.
  • Добавете малките парченца плодове и разбъркайте с лъжица.
  • Изсипете приготвената сметанова смес върху чийзкейка и върнете формата в хладилника за 1-2 часа.
  • След като чийзкейкът стегне достатъчно, го доукрасете с целите плодове.
  • Чийзкейкът ще е готов за освобождаване от формата и за нарязване след още 2 часа.

Бележки

*Ако не разполагате със силоконов слинг, можете да направете слинг от нагънат лист алуминиево фолио, който да поставите под формата с падащо дъно.
Всички продукти за чийзкейка трябва да бъдат със стайна температура.
Двата вида сметана за топинга трябва да са студени от хладилника.
ТАГОВЕ бадеми, бисквити, брашно, ванилия, желатин, заквасена сметана, захар, крема сирене, масло, плодове, пудра захар, яйца
Умения

Публикувано на

19/09/2022

Изпращане на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оценете рецептата