Спагети с мини кюфтенца и доматен сос
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 500 гр. спагети
за кюфтенцата
- 500 гр. пуешка кайма
- 40 гр. галета
- 2 бр. скилидки чесън счукан
- 10 гр. магданоз
- 1 бр. яйце
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
за соса
- 1 бр. глава лук нарязан на ситно
- 1 бр. морков голям
- 2 бр. скилидки чесън счукан
- 125 мл. вода
- 400 гр. домати нарязани
- Зехтин
- Пармезан за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- В голяма купа смесете пуешката кайма, галетата, чесъна, магданоза, солта, пипера и яйцето. Разбъркайте до пълното смесване на съставките.
- С влажни ръце вземете от сместа за кюфтета и я оформете на малки топки.
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) и настройте времето за готвене на 10 минути. Добавете обилно количество зехтин.
- Добавете кюфтецата и сотирайте, докато станат златистокафяви от всички страни. Извадете и оставете настрани.
- Добавете лука, моркова и още малко зехтин и продължете да сотирате, докато зеленчуците започнат да омекват.
- Добавете чесъна и гответе още 1 минута, след което добавете 125 мл. вода и деглазирайте дъното на вътрешния съд.
- Натиснете бутона за отказ (Cancel) и добавете нарязаните домати, без да разбърквате.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 15 минути.
- Докато сосът се приготвя, сварете пастата според инструкциите на опаковката (в допълнителен съд на котлон или друг уред). Отцедете я, но запазете малко от водата за соса.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 5 минути, след което освободете бързо останалата пара.
- С помощта на блендер пасирайте доматения сос. Добавете малко от запазената вода, за да разредите леко соса.
- Добавете кюфтетата към соса. Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 0 мин*.
- Когато програмата за готвене приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 5 минути, след което освободете бързо останалата пара.
- Поднесете кюфтетата и соса върху готовата паста, като по желание може да поръсите с пармезан.