Ориз със зеленчуци
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 300 гр. ориз
- 150 гр. царевица замразена или прясна
- 150 гр. грах замразен или пресен
- 50 гр. моркови нарязани на ситни кубчета
- 50 гр. лук нарязан на ситно
- 1½ ч.л. сол или на вкус
- 450 гр. вода
- 2-3 с.л. мазнина (краве масло или зехтин)
- 1 щипка черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на средна или висока степен и оставете уреда да загрее.
- Добавете мазнината. След като загрее, сотирайте лука и морковите.
- Когато лукът стане прозрачен, добавете последователно царевицата и граха.
- След няколко минути добавете измития и отцеден ориз.
- Разбъркайте и гответе още 2-3 минути. Подправете със сол и черен пипер.
- Добавете водата и старателно деглазирайте дъното на съда за готвене. Уверете се, че нищо не е останало залепнало на дъното. Изключете програмата.
- Поставете капака за готвене под налягане. Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 3 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 10 минути, след което освободете бързо останалата пара.
- Отворете уреда и с вилица разбъркайте добре ориза, така че да отделите зрънцата. Готов е за сервиране.