Лимонов сладкиш
Оборудване
- Допълнителен съд с подходящ размер
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 210 гр. брашно
- 1 1/2 с.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сода за хляб
- 1/2 с.л. сол
- 2 бр. яйца големи
- 230 гр. заквасена сметана
- 150 гр. захар
- 1/2 ч.ч. олио (120 мл.)
- 1 1/2 ч.л. екстракт от ванилия
- 1 с.л. лимонена кора настъргана
- 1 с.л. маково семе
- 3/4 ч.ч. пудра захар (90 гр.)
- 2 с. л. лимонов сок
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Поставете решетката за готвене на пара във вътрешния съд и изберете програмата BAKE (ПЕЧЕНЕ)*. Настройте температурата на 175°C и времето за готвене на 2 часа и оставете уреда да загрее.
- Намазнете допълнителния съд със спрей за готвене и поставете хартия за печене, като покриете и стените на съда. Намазнете и хартията.
- В купа смесете брашното, бакпулвера, содата и солта, и ги разбъркайте добре.
- В друга купа разбийте сметаната, яйцата, захарта, олиото и ванилията.
- Постепенно добавете сухите към мокрите съставки, като разбърквате, докато се смесят напълно.
- Добавете лимонената кора и маковото семе.
- Разстелете тестото в подготвената форма и я поставете върху решетката.
- Поставете херметичния капак. След около 1 час и 30 минути проверете готовността на сладкиша с клечка за зъби. Сладкишът е готов, когато клечката остане суха след изваждане.
- Когато програмата приключи, извадете формата и оставете сладкишът да се охлади за 5 минути.
- За да направите глазурата, в малка купа разбъркайте пудрата захар и лимоновия сок.
- Извадете сладкиша от формата и го поставете в чиния. Докато е все още горещ, го полейте с глазурата.
- Изчакайте сладкишът да изстине напълно, преди да сервирате. Да Ви е сладко.
Страхотна вкусотия стана, без никакви усилия🤩