Запеканка с картофи, гъби и леща
Оборудване
- Допълнителен съд с подходящ размер+
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 900 гр. лук нарязан на ситно
- 1 бр. глава чесън малка
- 2 бр. моркови големи
- 1 бр. стрък целина
- 300 гр. гъби кладница
- 1 бр. леща консерва
- 2 бр. дафинови листа
- 1 с.л. доматено пюре
- 300 мл. вино масала
- 1 с.л. мащерка прясна
- 400 мл. зеленчуков бульон
- 2 с.л. царевично нишесте
- 3 с.л. вода
- 2-3 бр. картофи големи, нарязани на шайби
- веган масло
- зехтин
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) и настройте времето на 15 минути.
- Добавете зехтина във вътрешния съд. След като загрее, задушете лука до омекване. Когато лукът е готов, го извадете и почистете дъното на вътрешния съд.
- Изберете програма AIR FRY (ПЪРЖЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ), настройте температурата на 200˚С и времето за готвене на 15 минути. Отрежете горната четвърт от главата чесън, за да се видят скилидките. Полейте чесъна с масло, след което го увийте в алуминиево фолио и поставете в кошницата Air Fryer.
- Когато програмата приключи, изберете отново програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) и настройте времето на 20 минути.
- Добавете малко масло, морковите и целината и задушете, докато започнат да омекват.
- Добавете гъбите и ги сотирайте за няколко минути.
- Смесете гъбите, зеленчуците (без картофите), лещата, дафиновите листа, доматеното пюре и изстискайте печения чесън от кората му. Гответе за няколко минути, като разбърквате редовно.
- Добавете виното и гответе още 3-5 минути, докато течността се редуцира и алкохолът се изпари.
- Изсипете зеленчуковия бульон във вътрешния съд, добавете сол и черен пипер на вкус и разбъркайте.
- В малка купа смесете нишестето и водата, след това ги добавете към зеленчуците и продължете да разбърквате, докато сосът се сгъсти.
- Изсипете ястието в допълнителен съд за печене, след което наредете тънко нарязаните картофи отгоре, намажете ги с разтопено масло и поръсете с щипка сол.
- Изберете програма AIR FRY (ПЪРЖЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ), настройте температурата на 190˚С и времето за готвене на 25 минути.
- Когато уредът сигнализира с Turn food, проверете готовността на ястието. Продължете да готвите, докато картофите станат златисти и хрупкави и се сготвят напълно.