Мусака с булгур
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
За мусаката
- 4 бр. картофа големи
- 2 бр. моркова големи
- 2 бр. глави лук
- 500 гр. месо мляно
- 3 с.л. доматено пюре двойно концентрирано
- 50 гр. булгур
- мащерка сушена (на вкус)
- розмарин сушен (на вкус)
- чесън на прах (на вкус)
- сол (на вкус)
- 2 с.л. зехтин
- 2 ч.ч. вода (или повече според вида на булгура)
За бешамела
- 30 гр. масло
- 1 1/2 ч.ч. прясно мляко
- 1 с.л. брашно (с връх)
- 1 щипка индийско орехче
- сол (на вкус)
- черен пипер (на вкус)
За запичане
- 50 гр. моцарела пълномаслена (настъргана)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Мусака
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на средна или висока степен и оставете уреда да загрее.
- Добавете зехтина във вътрешния съд. След като загрее, задушете лука до омекване.
- Постепенно добавете каймата и подправките.
- Когато каймата промени цвета си, добавете водата и старателно деглазирайте дъното на съда за готвене. Уверете се, че нищо не е останало залепнало на дъното. Изключете програмата.
- Добавете нарязаните зеленчуци, булгура и най-отгоре доматеното пюре.
- Поставете капака за готвене под налягане. Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 3 минути.
- Когато програмата приключи, освободете бързо налягането.
Бешамел
- Докато мусаката се готви, разтопете маслото в удобен съд или тиган.
- Добавете брашното и разбъркайте добре.
- Постепенно добавете млякото като непрекъснато разбърквате докато сосът стане хомогенен и се сгъсти.
- Към края добавете и подправките.
Запичане
Ако разполагате с комбиниран уред
- Залейте мусаката с бешамела директно както е във вътрешния съд, след което разпределете настърганата моцарела отгоре.
- Поставете капака Air Fryer.
- Настройте програма BROIL/GRILL (ЗАПИЧАНЕ) на 9 минути или по желание до получаването на приятен загар.
Ако не разполагате с комбиниран уред
- Прехвърлете мусаката в тавичка, залейте я с бешамела и разпределете отгоре настърганата моцарела.
- Довършете ястието като изпечете във фурна или в еър фрайър до получаването на приятен загар.