Капама с кисело зеле и много месо
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 1 кг. кисело зеле нарязано на ситно
- 250 гр. суров суджук или наденица
- 3-4 бр. пилешко бутче (долно)
- 300-400 гр. говеждо/телешко месо (ребра/гърди)
- 300-400 гр. свинско месо врат
- 60 мл. олио или свинска мас
- 100 гр. ориз
- 40-50 гр. пушена сланина
- 200 мл. червено вино
- 50 мл. зелев сок или вода
- 5 бр. скилидки чесън
- 1 с.л. чубрица
- 1 с.л. червен пипер
- 1 бр. дафинов лист
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- лют пипер на вкус
- кимион по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Нарежете суджука и свинското месо на хапки.
- Нарежете ребрата на по-малки парчета, като оставете костта за още по-богат вкус.
- Нарежете сланината на тънки филийки.
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на висока степен и оставете уреда да загрее.
- След като уредът загрее, добавете олио или свинска мас.
- Сложете бутчетата и ребърцата, да се запържат. Не бързайте да ги обръщате, за да не залепне кожата. Изчакайте да получат хубав карамелизиран загар. Извадете ги в чиния.
- Сложете свинското месо да се запържи и карамелизира.
- Извадете месото.
- Запържете за съвсем кратко и суджука. Извадете и него.
- Междувременно нарежете киселото зеле на ситно.
- По дъното на съда вече се е образувала тънка коричка. Добавете ориза и запържете и него за 1-2 минути.
- Добавете червеното вино и изключете програмата. С помощта на дървена шпатула деглазирайте дъното.
- Добавете скилидките чесън, дафиновия лист, чубрица, червен пипер, прясно смлян черен пипер, 2-3 щипки сол (съобразете според солеността на суджука), малко кимион (по желание, тъй като прави вкуса специфичен).
- Добавете водата или зелевия сок и след това добавете зелето.
- Разбъркайте добре, след което добавете всички вече запържени меса и сланината.
- При необходимост добавете още малко вода / зелев сок.
- Поставете капака за готвене под налягане. Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 20 минути.
- Когато програмата приключи, освободете бързо налягането.
- Ако разполагате с комбиниран уред и ако желаете можете да запечете капамата за 10 минути със запичащия капак на програма AIR FRУ/GRILL.