Зеленчуци | Време за готвене в Instant Pot
При готвенето на зеленчуци (пресни или замразени) е препоръчително да използвате готвене на пара, за да запазите витамините и минералите максимално. Това също запазва естествения вид на зеленчуците, което добавя естетика към ястието.
При готвенето на зеленчуци на пара трябва да добавите поне една чаша вода (250мл), като и огнеупорна или стоманена купа върху поставката (решетката) за готвене на пара. Поради краткото време на готвене под налягане, оставянето на уреда да се охлади сам без да изпуснете налягането, ще увеличи времето за готвене на зеленчуците.
Посоченото време за готвене е за малки или средни количества храна. За големи количества, добавете още вода и увеличете времето с 20-40%.
Имайте предвид, че посоченото време за готвене се отнася за готвене под налягане в Instant Pot. Времената за готвене са приблизителни. Използвайте само като ориентир.
Зеленчуци | Време за готвене в Instant Pot
Зеленчук | Пресни, време за готвене (минути) | Замразени, време за готвене (минути) |
Артишок, цял, без листа | 9 – 11 | 11 – 13 |
Артишок, сърцевина | 4 – 5 | 5 – 6 |
Аспержи, цели или нарязани | 1 – 2 | 2 – 3 |
Зелен боб | 1 – 2 | 2 – 3 |
Mалки кореноплодни, цели | 11 – 13 | 13 – 15 |
Едри кореноплодни, цели | 20 – 25 | 25 – 30 |
Броколи, цветчета | 2 – 3 | 3 – 4 |
Броколи, стебла | 3 – 4 | 4 – 5 |
Брюкселско зеле, цели | 3 – 4 | 4 – 5 |
Зеле, накълцано | 2 – 3 | 3 – 4 |
Зеле, едро нарязано | 3 – 4 | 4 – 5 |
Моркови, на ленти или настъргани | 1 – 2 | 2 – 3 |
Моркови, цели или на големи парчета | 2 – 3 | 3 – 4 |
Цветчета карфиол | 2 – 3 | 3 – 4 |
Целина, парчета | 2 – 3 | 3 – 4 |
Зърна царевица | 1 – 2 | 2 – 3 |
Царевица, на кочан | 3 – 4 | 4 – 5 |
Патладжан, нарязан | 2 – 3 | 3 – 4 |
Цикория | 1 – 2 | 2 – 3 |
Зелена маруля, нарязана | 1 – 2 | 2 – 3 |
Зелен фасул, цял | 2 – 3 | 3 – 4 |
Праз | 2 – 4 | 3 – 5 |
Смесени зеленчуци | 2 – 3 | 3 – 4 |
Бамя | 2 – 3 | 3 – 4 |
Лук, нарязан | 2 – 3 | 3 – 4 |
Пащърнак, нарязан | 1 – 2 | 2 – 3 |
Пащърнак, на парчета | 2 – 4 | 4 – 6 |
Грах в шушулки | 1 – 2 | 2 – 3 |
Зелен грах | 1 – 2 | 2 – 3 |
Картофи на кубчета | 7 – 9 | 9 – 11 |
Цели малки картофи | 10 – 12 | 12 – 14 |
Цели големи картофи | 12 – 15 | 15 – 19 |
Тиква, на малки парчета | 4 – 5 | 6 – 7 |
Тиква, на големи парчета | 8 – 10 | 10 – 14 |
Брюква(жълта ряпа), резени | 3 – 5 | 4 – 6 |
Брюква(жълта ряпа), на парчета | 4 – 6 | 6 – 8 |
Тиква, парчета | 8 – 10 | 10 – 12 |
Сладък картоф, кубчета | 7 – 9 | 9 – 11 |
Сладки картофи, малки, цели | 10 – 12 | 12 – 14 |
Сладки картофи, големи, цели | 12 – 15 | 15 – 19 |
Сладки чушки, нарязани, на парчета | 1 – 3 | 2 – 4 |
Домати, четвъртини | 2 – 3 | 4 – 5 |
Цели домати | 3 – 5 | 5 – 7 |
Ряпа, на парчета | 2 – 4 | 4 – 6 |
Тиквички, нарязани, на парчета | 2 – 3 | 3 – 4 |
ТАБЛИЦА – Зеленчуци | Време за готвене в Instant Pot