Месо | Време за готвене в Instant Pot
Има няколко неща, за които трябва да внимавате при готвенето на месо.
- Суровото месо се разваля лесно, затова не трябва да седи на стайна температура повече от 2 часа (или един час, ако температурата е над 32°C). Ако използвате отложен старт, той не трябва да е след повече от 1 до 2 часа. Препоръчваме първо да сготвите месото и след това да използвате функцията за поддържане на топла храна, за да можете да го сервирате, когато решите.
- Не се опитвайте да сгъстявате соса преди готвене. Нишесте, брашно или друг вид сгъстител могат да се утаят на дъното и да загорят, пречейки на нормалното топлоотдаване. Това може да причини прегряване на уреда и евентуалното му изключване.
- Преди да пристъпите към готвене, може да запечатете месото, за да запазите естествените му сокове.
Имайте предвид, че посоченото време за готвене се отнася за готвене под налягане в Instant Pot. Времената за готвене са приблизителни. Използвайте само като ориентир.
Месо | Време за готвене в Instant Pot
| Месо | Време за готвене (Минути) |
| Говеждо, задушено | 15 – 20 |
| Говеждо, кюфтета | 10 -15 |
| Говеждо, почистено | 20 – 25 |
| Говеждо, стекове, големи парчета месо | 35 – 40 |
| Говеждо, стекове, малки парчета месо | 25 – 30 |
| Говеждо, ребра | 25 – 30 |
| Говеждо, джолан | 25 – 30 |
| Говеждо, опашка | 40 – 50 |
| Пилешки гърди | 8 – 10 |
| Цяло пиле | 20 – 25 |
| Пиле, нарязано, с кости | 10 – 15 |
| Пилешко горно/долно бутче | 10 – 15 |
| Кокошка, цяла | 10 – 15 |
| Патица, нарязана, с кости | 10 – 12 |
| Цяла патица | 25 – 30 |
| Агнешко, на кубчета | 10 -15 |
| Агнешко, задушено | 10 -15 |
| Агнешко, бут | 35 – 45 |
| Фазан | 20 – 25 |
| Свинско филе | 55 – 60 |
| Свински ребра | 20 – 25 |
| Пуешки гърди, без кост | 15 – 20 |
| Цели пуешки гърди с кост | 25 – 30 |
| Пуешки бутчета | 15 – 20 |
| Телешки котлети | 5 – 8 |
| Телешко печено | 35 – 45 |
| Цял пъдпъдък | 8 – 10 |
ТАБЛИЦА – Месо | Време за готвене в Instant Pot