Go Back Email Link

Веган шоколадов кейк

ТИП ЯСТИЕ Десерт
КУХНЯ Модерна

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

СУХИ СЪСТАВКИ

  • 225 гр. брашно обикновено
  • 150 гр. захар златна гранулирана (за по-карамелен вкус)
  • 4 с.л. какао на прах
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/4 ч.л. сол

МОКРИ СЪСТАВКИ

  • 250 мл. вода
  • 125 мл. растително олио
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 с.л. ябълков оцет

ДЕКОРАЦИЯ

  • пресни плодове за украса или разтопен шоколад

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 

  • Смесете сухите съставки в голяма купа и разбъркайте.
  • Смесете мокрите съставки в отделна купа.
  • Добавете мокрите съставки към сухите съставки и разбийте до гладка смес. Не прекалявайте с разбъркването.
  • Изсипете така получената смес в силиконова форма за торта. Покрийте я със фолио за печене.
  • Във вътрешния съд на Instant Pot добавете 500 мл. студена вода и поставете решетката за готвене на пара.
  • Поставете формата върху решетката. Поставете капака за готвене под налягане.
  • Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High Pressure) за време 60 минути.
  • Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 15 минути, след което освободете бързо останалата пара (QR).
  • Извадете формата и оставете кейк тортата да се охлади напълно в нея.
  • След като се охлади, извадете кейка, декорирайте с пресни плодове или шоколадова глазура и сервирайте.
ТАГОВЕ брашно, захар, какао