fbpx

Рецепта за Капама

 

Капама

Instant Pot Bulgaria
ТИП ЯСТИЕ Основно ястие
КУХНЯ Българска, Коледна
ПОРЦИИ 6

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

  • 250 гр. сурова наденица нарязана на хапки (може да се замени с кървавица или суджук)
  • 4 бр. долно пилешко бутче (подбедрица)
  • 250-300 гр. телешко месо нарязано на хапки, по желание могат да се добавят и 1-2 бр. ребра
  • 300 гр. свинско месо от врат нарязано на хапки или свински ребърца
  • 1 кг. кисело зеле нарязано на ситно
  • 60 мл. олио или свинска мас
  • 100 гр. ориз
  • 5 бр. скилидки чесън
  • 1 с.л. чубрица
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 бр. дафинов лист
  • сол на вкус*
  • черен пипер на вкус
  • лют пипер на вкус по желание
  • 200 мл. червено вино
  • 50 мл. зелев сок или вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 

  • Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) с настройка на температурата на More (Повече).
  • Във вътрешния съд на Instant Pot добавете олиото.
  • Когато олиото се нагорещи, запържете добре подсушените бутчета за около 2-3 минути докато станат златисти. Извадете бутчетата. Сложете и запържете ребърцата и нарязаното на хапки месо докато добие хубав кафеникав цвят.
  • Наденицата няма нужда да се запържва.
  • Към вече добре запърженото месо, добавете измития и отцеден ориз и запържете за 2-3 минути.
  • Добавете всички останали меса - вече запържените бутчета и нарязаната на хапки наденица.
  • Добавете зелето и подправките и разбъркайте хубаво.
  • Добавете виното и зелевия сок.
  • Спрете програмата с CANCEL (ОТКАЗ). Поставете капака за готвене под налягане.
  • Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и време 20 минути.
  • Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено изцяло (NR).
  • Капамата е готова за консумация.

Съвети

*В случай че киселото зеле и зелевият сок са много солени, няма нужда да се добавя сол към ястието.
ТАГОВЕ кисело зеле, наденица, пилешки бутчета, свинсто месо, телешко месо, червено вино
Умения

Публикувано на

18/12/2020