Изберете страница

Рецепта за Гнезда

 

Инстант Пот | Рецепта за Гнезда

Гнезда

5* от 1 глас
Instant Pot Bulgaria
ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА 10 мин.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ 28 мин.
ТИП ЯСТИЕ Основно ястие
ПОРЦИИ 10 бр.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

  • 600 гр. кайма
  • 300 гр. картофи измити
  • 1 бр. зелена чушка настъргана
  • 3 бр. яйце за гнездата (1 бр. за гнездата и 2 бр. за пълнежа)
  • 1 бр. глава лук (30 гр.) нарязан на ситно
  • 2 бр. домати нарязани на шайби
  • 100 гр. кашкавал настърган
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. пушен червен пипер
  • 2 с.л. магданоз нарязан на ситно
  • 1 ч.л. соев сос
  • 1/2 ч.л. сол
  • щипка чили по желание
  • 1 с.л. олио
  • галета
  • 1 ч.ч. вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 

  • Във вътрешния съд поставете мултифункционалната решетка и добавете водата.
  • Подредете картофите върху решетката.
  • Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 8 минути (за средно големи картофи)*.
  • Когато програмата приключи, освободете бързо (ръчно) налягането.
  • Извадете решетката с картофите и ги оставете да изстинат, преди да ги обелите.
  • Настържете картофите на ситно ренде.
  • В купа смесете каймата, яйцето, чушката, лука, картофите и подправките.
  • Ако сместа е по-суха, добавете олиото.
  • Намазнете ръцете си и оформете гнездата.
  • В чиния изсипете галетата** и потопете долната страна на гнездата в нея. Оставете гнездата в чинията.
  • Почистете вътрешния съд след приготвянето на картофите, подсушете го и го поставете отново в уреда.
  • В купа смесете кашкавала и яйцата.
  • Настройте програма AIR FRY (ПЪРЖЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ), температурата на 185˚С и времето за готвене на 20 минути, след което натиснете Start.
  • Когато уредът сигнализира с Add food, оставете кошницата да загрее за още 3 минути.
  • Намазнете внимателно кошницата и поставете гнездата. Ако е необходимо, печете на порции.
  • Печете в продължение на 8 минути, след което отстранете капака и добавете по 1 с.л. от пълнежа с кашкавал и по 1 шайба домат върху всяко гнездо.
  • Поставете отново капака и допечете гнездата за оставащото време.
  • Ако печете гнездата на порции, повторете стъпки от 13 до 17, до изпичането на всички гнезда.

Бележки

* В зависимост от големината на картофите, времето за сваряване им може да варира между 5 и 12 минути. За по-малки картофи, е необходимо по-малко време за приготвяне и съответно, за по-големи - повече време.
** За безглутенов вариант, вместо галета, можете да използвате царевичен грис.
ТАГОВЕ галета, домати, зелена чушка, кайма, картофи, кашкавал, лук, соев сос, яйца
Умения

Публикувано на

23/09/2022

1 Коментар

  1. Красимира

    5 stars
    Благодаря ви, ще се пробва

    Отговор

Изпращане на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оценете рецептата