fbpx

Плодове | Време за готвене в Instant Pot

Точно както при готвенето на зеленчуци, пресните или сушени плодове се приготвят най-добре на пара, за да запазят текстурата и вкуса си, както и витамините и минералите, които съдържат. Готвенето на пара също така запазва естествения вид на плодовете.

При готвенето на плодове на пара в Instant Pot трябва да добавите поне една чаша вода (250 мл), както и огнеупорна или стоманена купа върху поставката (решетка) за готвене на пара. Обикновено ястията с плодове имат точни изисквания към текстурата на плодовете, затова времето за готвене е изключително важно. Вместо да чакате уредът да се охлади сам, ще трябва да използвате ръкохватката за изпускане на налягане, за да спрете процеса на готвене.

Можете да готвите заедно плодове с еднакъв размер и зрялост.

Имайте предвид, че посоченото време за готвене се отнася за готвене под налягане в Instant Pot. Времената за готвене са приблизителни. Използвайте само като ориентир.

Плодове | Време за готвене в Instant Pot

 

ПлодовеПресни
време за готвене
(Минути)
Сушени
време за готвене
(Минути)
Ябълки, резени или парчета2 – 33 – 4
Ябълки, цели3 – 44 – 6
Кайсии, цели или половинки2 – 33 – 4
Праскови2 – 34 – 5
Круши3 – 44 – 6
Круши, резени или половинки2 – 34 – 5
Сини сливи2 – 34 – 5
СтафидиN/A4 – 5

ТАБЛИЦА – Плодове | Време за готвене в Instant Pot