Месо | Време за готвене в Instant Pot

Има няколко неща, за които трябва да внимавате при готвенето на месо.

  • Суровото месо се разваля лесно, затова не трябва да седи на стайна температура повече от 2 часа (или един час, ако температурата е над 32°C). Ако използвате отложен старт, той не трябва да е след повече от 1 до 2 часа. Препоръчваме първо да сготвите месото и след това да използвате функцията за поддържане на топла храна, за да можете да го сервирате, когато решите.
  • Не се опитвайте да сгъстявате соса преди готвене. Нишесте, брашно или друг вид сгъстител могат да се утаят на дъното и да загорят, пречейки на нормалното топлоотдаване. Това може да причини прегряване на уреда и евентуалното му изключване.
  • Преди да пристъпите към готвене, може да запечатете месото, за да запазите естествените му сокове.

Имайте предвид, че посоченото време за готвене се отнася за готвене под налягане в Instant Pot. Времената за готвене са приблизителни. Използвайте само като ориентир.

Месо | Време за готвене в Instant Pot

 

Месо Време за готвене (Минути)
Говеждо, задушено 15 – 20
Говеждо, кюфтета 10 -15
Говеждо, почистено 20 – 25
Говеждо, стекове, големи парчета месо 35 – 40
Говеждо, стекове, малки парчета месо 25 – 30
Говеждо, ребра 25 – 30
Говеждо, джолан 25 – 30
Говеждо, опашка 40 – 50
Пилешки гърди 8 – 10
Цяло пиле 20 – 25
Пиле, нарязано, с кости 10 – 15
Пилешко горно/долно бутче 10 – 15
Кокошка, цяла 10 – 15
Патица, нарязана, с кости 10 – 12
Цяла патица 25 – 30
Агнешко, на кубчета 10 -15
Агнешко, задушено 10 -15
Агнешко, бут 35 – 45
Фазан 20 – 25
Свинско филе 55 – 60
Свински ребра 20 – 25
Пуешки гърди, без кост 15 – 20
Цели пуешки гърди с кост 25 – 30
Пуешки бутчета 15 – 20
Телешки котлети 5 – 8
Телешко печено 35 – 45
Цял пъдпъдък 8 – 10

ТАБЛИЦА – Месо | Време за готвене в Instant Pot