Изберете страница

Кой модел Instant Pot да изберете?

16/12/2020

Кой модел Instant Pot да изберете?

Instant Pot е един от най-реномираните производители на уреди за готвене под налягане. Не случайно марката Instant Pot се е превърнала в нарицателно име за херметичен мултикукър в САЩ, а базовият модел Duo е най-продаваният уред  в Amazon.com в категория “Уреди за готвене под налягане”. През годините фирмата е разработила редица уреди в помощ на домакинството, като част от тях вече се предлагат и в България.

Кой модел Instant Pot да изберете зависи изцяло от специфичните нужди на Вашето домакинство, начин на готвене и бюджет. Най-хубавото е, че грешен избор няма

В момента в България се предлагат следните модели:

  • Instant Pot Duo, във варианти с вместимост 3, 5.7 и 8 литра
  • Instant Pot Duo Nova, във вариант с вместимост 5.7, 8 и 9.5 литра
  • Instant Pot Duo Evo Plus, във варианти с вместимост 5.7 и 7.6 литра
  • Instant Pot Pro, във варианти с вместимост 5.7 и 7.6 литра
  • Instant Pot Duo Crisp + Air Fryer, във варианти с вместимост 5.7 и 8 литра
  • Instant Pot Pro Crisp + Air Fryer, във вариант с вместимост 7.6 литра
  • Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid, във вариант с вместимост 6.2 литра

Всички модели се предлагат окомплектовани с вътрешен съд от висококачествена неръждаема стомана.

Instant Pot DUO | Кой модел Instant Pot да изберете?

Instant Pot DUO

Класическият модел. Интуитивен и доказан във времето.

 

Instant Pot Duo е базовият модел с възможности за херметично готвене под налягане и изключително високо качество на изработката – уредът, който превръща Instant Pot в истинска световна «мания». Това е най-продаваният модел в САЩ (единственият мултикукър, достигал продажби от над 200 000 бр. за един ден) и причината Instant Pot да се превърне в нарицателно име за този тип уреди. Независимо, че Duo е модел вече на няколко години, развитието му не е спирало и към момента в Европа уредът се предлага в последните си версии (за съответната вместимост).

Instant Pot Duo се предлага във варианти с вместимост 3, 5.7 или 8 литра

 

Какво можете да приготвяте с този уред?

Можете да приготвяте почти всичко – от ориз и варива (боб, леща, грах и т.н.), ястия с месо, морски дарове и риба, до супи, яхнии или пюрета за захранване на малки деца. Можете да приготвяте и определени десерти като крем карамел, чийзкейк, блатове за торта, бананов хляб и пр. като използвате функцията под налягане. Можете да задушавате, запържвате, варите, да готвите на пара или на “бавен огън”, както и да подквасите кисело мляко.

Можете да приготвяте и много ястия, които стандартно се приготвят във фурна, но в случая използвайки функцията за готвене под налягане – например пълнени чушки или мусака, като тези ястия ще са готови за консумация, но ако желаете да имат характерния при запичане вкус и коричка, следва да ги запечете допълнително във фурна или фрайър. Същото важи и ако сготвите цяло пиле – след готвенето под налягане за получаване на коричка ще е необходимо да го преместите и запечете във фурна за 10-15 мин.

Instant Pot Duo НЕ може да пържи с малки количества мазнина (Air Fryer) или ефективно да пече, запича и дехидратира.

 

Как се изпуска парата при модел Duo?

Парата се изпуска посредством ръкохватка, като това трябва да се прави внимателно с ръка, или с допълнителен прибор или готварска ръкавица за предпазване от парата. Не е необходимо постоянно присъствие (важи за всички предлагани модели Instant Pot) докато се освобождава налягането, както при някои модели на други производители.

Капакът не се херметизира автоматично при затваряне, а е необходимо ръчно завъртане на ръкохватката.

Уредът е идеален избор за:

Начинаещи; При по-ограничен бюджет; При наличие на отделен уред за запичане тип Air Fryer или при готвене предимно на ястия без необходимост от запичане (супи, варива, квасене на кисело мляко). Уредът е с изключително добро съотношение цена/качество.

Instant Pot DUO NOVA | Кой модел Instant Pot да изберете?

Instant Pot DUO NOVA

Класическият модел с допълнителни удобства.

 

Instant Pot Duo Nova надгражда базовия модел Duo с няколко подобрения, като предлагането му е доста по-ексклузивно в сравнение с това на Duo – на този етап уредът е достъпен на кампаниен принцип само за определени пазари, магазини или платформи. Duo Nova предлага същия набор от програми, надеждност и качество на изработка като модел Duo. Цялостният дизайн на двата модела е почти еднакъв, с изключение на дисплея и системата за освобождаване на налягането. Eто защо много от спецификите за модел Duo важат и тук, включително и това, че и двата модела работят с един и същ тип вътрешен съд.

Сравнен с базовата версия Duo, модел Duo Nova има следните допълни удобства и подобрения:

Duo Nova разполага с по-голям LCD дисплей, с допълнителен сектор със Статус икони, показващи статуса на различни настройки и фазата, в която се намира уредът (Предварително загряване, Готвене под налягане, Поддържане на топла храна). Дисплеят е и с допълнителна подсветка, която улеснява потребителите, особено в тъмна кухня.

Капакът за готвене под налягане на Duo Nova автоматично се херметизира / запечатва (Seal), когато е поставен на мястото си. При модел Duo това се прави ръчно, посредством ръкохватката за изпускане на пара.

Ръчното (Бързо) изпускане на пара при модел Duo Nova е посредством бутон, който е отделечен от механизма за изпускане на пара. При модел Duo ръчното (бързо) изпускане на пара се осъществява чрез ръкохватка за изпускане на пара, от която реално се освобождава и самата пара.

Duo Nova е окомплектован с допълнителен уплътнителен пръстен (уплътнение). Можете да използвате едното уплътнение за сладки, а другото за солени/пикантни ястия, като по този начин намалявате пренасянето на по-силните аромати между ястията. При модел Duo уплътнението, включено в комплекта, е само едно. Уплътнения се предлагат като допълнителен аксесоар и могат да бъдат закупени при необходимост.

Duo Nova е единственият в Европа модел Instant Pot, който се предлага във вариант с вместимост от 9.5 литра. Този капацитет е достатъчен за приготвянето на до 10 порции храна с едно готвене. 

Instant Pot Duo Nova e разработен в 4 варианта като вместимост, като към момента се предлага във варианти с вместимост 5.7, 8 и 9.5 литра

 

Какво можете да приготвяте с този уред?

Можете да приготвяте всичко, което можете да приготвите и с модел Duo.

Instant Pot Duo Nova НЕ може да пържи с малки количества мазнина (Air Fryer) или ефективно да пече, запича и дехидратира.

 

Как се изпуска парата при модел Duo Nova?

Парата се изпуска посредством бутон, разположен странично от клапана за изпускане на пара. Допълнително клапанът се “навежда” леко назад и насочва парата, отдалечавайки я от ползвателя. Не е необходимо постоянно присъствие (важи за всички предлагани модели Instant Pot), докато се освобождава налягането, както при някои модели на други производители.

Капакът се херметизира автоматично при затваряне.

Уредът е идеален избор за:

Начинаещи, които се притесняват от херметичните уреди за готвене под налягане и от процеса на изпускане на пара – Duo Nova ще Ви даде необходимата увереност със системата си за автоматично херметизиране на капака и бутона за бързо освобождаване на налягането, който ще държи ръцете Ви по-далеч от парата; При наличие на отделен уред за запичане тип Air Fryer или при готвене предимно на ястия без необходимост от запичане (супи, варива, квасене на кисело мляко).

Instant Pot DUO EVO PLUS или PRO| Кой модел Instant Pot да изберете?

Instant Pot DUO EVO PLUS / PRO

Иновативните модели. Умни и стилни.

 

Instant Pot Duo Evo Plus e последното трето поколение на серия Duo и е надграждане над модел Duo Plus. Instant Pot Pro е най-новият модел, най-бързият и интуитивен херметичен мултикукър от Instant Brands. Двата модела са сходни, но имат и разлики, които ще разгледаме допълнително. Първо ще обърнем внимание на това с какво се различават двата модела, спрямо базовата версия Duo.

Instant Pot Duo Evo Plus / Instant Pot Pro се предлагат във варианти с вместимост 5.7 и 7.6 литра.

 

Сравнени с базовата версия Duo, мултикукърите Duo Evo Plus / Pro имат редица подобрения, като част от тях са:

Вътрешният съд на модели Duo Evo Plus / Pro е с плоско дъно, което го прави по-удобен за сотиране. При модел Duo дъното на вътрешния съд е леко изпъкнало и при сотиране с по-малко мазнина, тя се отича встрани.

 

Вътрешният съд на модели Duo Evo Plus / Pro е с добавени дръжки, което го прави по-лесен за захващане и преместване, и същевременно го позиционира на място. При модел Duo съдът няма дръжки и може да се върти при разбъркване, което създава необходимост от леко придържане.

 

В допълнение вътрешният съд на модели Duo Evo Plus / Pro може да се използва и като тенджера директно върху всички видове котлони до 232оС (включително газови и индукционни).

 

Модели Duo Evo Plus / Pro разполагат със значително по-голям LCD дисплей, който осигурява цялата необходима информация за времето за готвене, температурата, налягането и етапа на приготвяне на ястието (Индикатор за прогреса). Добавен е и основен въртящ се бутон за бърза и лесна навигация. При модел Duo дисплеят е по-опростен и показва по-малко информация.

Функционално при модели Duo Evo Plus / Pro е добавена възможността за готвене Су Вид (Sous Vide). Останалите функции се припокриват с тези на модел Duo. Каква е разликата между функции и брой програми / предварителни настройки?

 

Модели Duo Еvo Plus / Pro имат реално по-малко на брой интелигентни програми, изнесени като отделни бутони, но повече предварително зададени настройки – общо 48 за модел Duo Evo Plus и 28 за модел Pro, което улеснява готвенето, особено в началото, докато все още опознавате спецификите на готвенето под налягане. При модел Duo също имате определени предварително зададени настройки (изнесени в бутони – за Супа, Ориз, Овесена каша и др.), а с ръчните настройки можете да покриете останалите предварително зададени настройки на модели Duo Evo Plus / Pro и да постигнете желаните резултати като изберете ръчно времето и налягането – ниско / високо и пр.

Капакът на модели Duo Evo Plus / Pro e от последно поколение и автоматично се херметизира / запечатва (Seal), когато е на мястото си. При модел Duo това се прави ръчно, посредством ръкохватката за изпускане на пара.

 

Капакът при модели Duo Evo Plus / Pro е оборудван с технологията Quick Cool за намаляване времето за естествено освобождаване на налягането с до 50-70% (*Необходимо е закупуване на допълнителен аксесоар – Приставка за бързо охлаждане Quick Cool Tray).  При тези модели капакът няма открити метални части.

 

Ръчното (Бързо) изпускане на пара при модели Duo Evo Plus / Pro се осъществява посредством отделен ключ, като нямате досег до механизма за изпускане на пара. При модел Duo ръчното (бързо) изпускане на пара се осъществява чрез ръкохватка за изпускане на пара, от която реално се освобождава и самата пара, като съответно е необходимо да сте по-внимателни, когато изпускате парата.

 

В допълнение модели Duo Evo Plus / Pro разполагат с механизъм за омекотено изпускане на пара, който разсейва парата, в резултат на което Бързото освобождаване на налягането е по-безшумно и нежно.

Модели Duo Evo Plus / Pro са окомплектовани с допълнителен уплътнителен пръстен (уплътнение). Можете да използвате едното уплътнение за сладки, а другото за солени/пикантни ястия, като по този начин намалявате пренасянето на по-силните аромати между ястията. При модел Duo уплътнението, включено в комплекта, е само едно. Уплътнения се предлагат като допълнителен аксесоар и могат да бъдат закупени при необходимост.

 

Сравнени помежду си, модели Duo Evo Plus и Pro имат следните разлики: 

Модел Duo Evo Plus e определен за «НАЙ-ДОБЪР МУЛТИКУКЪР ЗА 2020г.» според Expert Reviews. Модел Pro e най-новият херметичен модел от уредите Instant Pot, презентиран на пазара в Европа през 2021г.

При модел Pro има допълнителна функция (Reminder/Напомняне), подсказваща на потребителя кога е време да изпусне парата (след 5 или 10 мин.), при рецепти, комбиниращи бързо и естествено освобождаване на налягането.

При модел Pro има добавени 5 допълнителни бутона (Fav) с възможност за програмиране и запаметяване на настройките на 5 любими рецепти, за бърз достъп с едно докосване.

Модел Pro е най-бързият и интуитивен мултикукър към момента, с 20% по-бързо предварително загряване.

Външният корпус и на двата модела е изработен от неръждаема стомана, като корпусът на модел Pro е черен.

 

Какво можете да приготвяте с тези уреди?

Можете да приготвяте всичко, което можете да приготвите и с модел Duo, като в допълнение можете да готвите и с техниката Су Вид (Sous Vide).

Instant Pot Duo Evo Plus / Instant Pot Pro НЕ могат да пържат с малки количества мазнина (Air Fryer) или ефективно да пекат, запичат и дехидратират.

 

Как се изпуска парата при модели Duo Evo Plus / Pro?

Парата се изпуска посредством ключ, разположен странично от клапана за изпускане на пара. Допълнително има механизъм за “омекотено” освобождаване на самата пара. Не е необходимо постоянно присъствие (важи за всички предлагани модели Instant Pot) докато се освобождава налягането, както при някои модели на други производители.

Капакът се херметизира автоматично при затваряне / Капакът няма открити метални части.

Instant Pot Duo Evo Plus е идеален избор за:

Тези от Вас, които вече готвят с мултикукър и искат да надградят; Тези от Вас, които търсят висок клас уред; Тези от Вас, които не помнят или не записват рецепти и време за готвене – уредът има цели 48 предварително зададени настройки и в допълнение може да запомни последните въведени настройки, на всяка програма (така например ако преди месец сте направили чийзкейк точно по Ваш вкус, можете да повторите резултата, използвайки същата програма и запомнени от уреда настройки).

Instant Pot Pro е идеален избор за:

Тези от Вас, които желаят да разполагат с последно поколение уред и да се наслаждават на иновации и удобства като напр. Любими програми с възможност за запаметяване на настройките на 5 любими рецепти, както и удобно напомняне след 5 или 10 мин. при комбинирано естествено и бързо изпускане на налягането; Опитни потребители, които искат да работят свободно с много и разнообразни настройки.

Instant Pot DUO CRISP + AIR FRYER | Кой модел Instant Pot да изберете?

Instant Pot Duo Crisp + Air Fryer

Комбинираният модел. Instant Pot, който може да пече и пържи.

 

Instant Pot Duo Crisp + Air Fryer е различен тип уред в сравнение с предходните. Тук основното предимство е комбинирането на мултикукър с херметично затваряне и еър фрайър (air fryer). Уредът е окомплектован с 2 капака – един капак за готвене под налягане, на пара и су вид и втори капак Air Fryer за пържене с горещ въздух, запичане, печене и дехидратиране. Уредът реално комбинира функциите на Duo с тези на конвенционалната фурна и фритюрник.

Така с един уред получавате всички основни техники за приготвяне на храна.

Duo Crisp + Air Fryer се предлага във варианти с вместимост 5.7 и 8 литра.

 

Сравнен със стандартен херметичен мултикукър: 

Модел Duo Crisp + Air Fryer използва базата на модел Duo, ето защо повечето специфики за модел Duo важат и тук, включително и това, че и двата модела работят с един и същ тип вътрешен съд. Съответно както при Duo, така и при Duo Crisp + Air Fryer няма описаните по-горе характерни за модели Duo Evo Plus / Pro елементи и подобрения – напр. добавените дръжки на вътрешния съд, плоското дъно на вътрешния съд, големия лед дисплей и основен бутон, резервния уплътнителен пръстен.

При модел Duo Crisp + Air Fryer няма предварително зададени настройки като тези на модели Duo, Duo Evo Plus и Pro – за Месо, Йогурт, Ориз, Супа, Варива и др. Тук има само функционални бутони – готвене под налягане, су вид, готвене на пара, пържене, печене, дехидратиране и пр. Съответно при модел Duo Crisp + Air Fryer е необходимо винаги да задавате ръчни настройки според Вашите предпочитания и съответната рецепта. При натрупване на повече опит повечето клиенти предпочитат да използват изцяло ръчни настройки, така че бихме посочили наличието на предварително зададени настройки като улеснение за клиенти с по-малко опит или при клиенти, които не обичат да експериментират или да помнят и записват рецепти, времена и настройки.

Реално модел Duo Crisp + Air Fryer може да прави всичко, което и моделите Duo, Duo Evo Plus и Pro, но без да има обособени отделни програми и предварително зададени настройки, а настройките правите Вие. Напр. Йогурт може да пригответе, използвайки функцията Су Вид, като ръчно зададете времето и температурата.

 

Какво можете да приготвяте с този уред?

Можете да приготвяте всичко, което можете да приготвите и с модели Duo, Duo Evo Plus и Pro, като в допълнение имате и функцията за Су Вид (Sous Vide). Когато използвате втория капак (Air Fryer) добавяте още 5 функции – за пържене с горещ въздух, два вида печене, запичане/грил и дехидратиране.

 

Как се изпуска парата при модел Duo Crisp + Air Fryer?

Парата се изпуска посредством бутон, разположен странично от клапана за изпускане на пара. Допълнително клапанът се “навежда” леко назад и насочва парата, отдалечавайки я от ползвателя. Не е необходимо постоянно присъствие (важи за всички предлагани модели Instant Pot) докато се освобождава налягането, както при някои модели на други производители.

Капакът се херметизира автоматично при затваряне.

Уредът е идеален избор за:

За тези от Вас, които търсят комбиниран уред и възможност за готвене само в един уред; За тези от Вас, които не се страхуват да експериментират или вече са ползвали мултикукър; За вила или ваканционна къща, вместо оборудване с готварска печка и котлони; Когато нямате достатъчно място за готварска печка и котлони; Когато сте под наем и не са осигурени необходимите удобства за готвене.

Отделен запичащ капак Air Fryer

В САЩ се предлага отделен (самостоятелен) запичащ капак Air Fryer, който се използва в комбинация с модел Duo. Този капак не е пригоден и съответно не се предлага на европейски пазар към момента. За разлика от вариант Duo + Отделен запичащ капак Air Fryer, капакът Air Fryer при комбинирания модел Duo Crisp + Air Fryer използва захранването на уреда и няма нужда от допълнителен кабел.

Instant Pot PRO CRISP + AIR FRYER | Кой модел Instant Pot да изберете?

Instant Pot Pro Crisp + Air Fryer

Иновативният комбиниран модел. Instant Pot, който може да пече и пържи, и го прави с много стил.

 

Instant Pot Pro Crisp + Air Fryer е последно поколение комбиниран херметичен мултикукър с еър фрайър (air fryer), представен в Европа през 2021г.

Pro Crisp + Air Fryer се предлага във вариант с вместимост 7.6 литра. 
Съответно следва да прецените дали този капацитет е подходящ за Вашето домакинство, както и дали имате налично място за неговото съхранение.

 

Сравнен с модел Duo Crisp + Air Fryer… Какви са приликите:

Pro Crisp + Air Fryer също е окомплектован с 2 капака – един капак за готвене под налягане, на пара и су вид и втори капак Air Fryer за пържене с горещ въздух, запичане, печене и дехидратиране. Така с един уред отново получавате всички основни техники за приготвяне на храна.

Pro Crisp + Air Fryer включва в комплекта си същите аксесоари.

Функционално модел Pro Crisp + Air Fryer се припокрива с модел Duo Crisp + Air Fryer, но може да поддържа по-висока максимална температура и предлага по-широк диапазон за настройки на част от програмите.

Както и при модел Duo Crisp + Air Fryer, така и при модел Pro Crisp + Air Fryer, няма предварително зададени настройки като тези при модели Duo, Duo Evo Plus и Pro. Тук има само функционални бутони – готвене под налягане, су вид, готвене на пара, пържене, печене, дехидратиране и пр. Съответно е необходимо винаги да задавате ръчни настройки според Вашите предпочитания и съответната рецепта.

И при двата модела уреди парата се изпуска посредством отделен механизъм, без досег до механизма, през който реално се освобождава парата. При модел Duo Crisp + Air Fryer това се случва посредством бутон, а при Pro Crisp + Air Fryer – посредством ключ.

Въпреки че производителят е специфицирал модел Pro Crisp + Air Fryer с вместимост 7.6 литра, а Duo Crisp + Air Fryer с вместимост 8 литра, реалната вместимост при запълване на вътрешния съд до максимално ниво при готвене под налягане, както и вместимостта на кошницата за пържене/готвене с горещ въздух е еднаква за двата уреда.

 

Сравнен с модел Duo Crisp + Air Fryer… Какви са разликите:

Модел Pro Crisp + Air Fryer използва базата на модел Pro, докато модел Duo Crisp + Air Fryer използва базата на модел Duo. Съответно част от разликите са същите, като тези при сравнението между Duo и Pro.

Подобрен капак за готвене под налягане – Pro Crisp + Air Fryer има система за автоматично запечатване за готвене под налягане, система за омекотено изпускане на парата, технология Quick Cool (за намаляване времето за естествено освобождаване на налягането с до 50-70% (*Необходимо е закупуване на допълнителен аксесоар), усъвършенствана топлинна защита и др.

Подобрен капак Air Fryer, включително по-добра изолация и олекотен. Капакът Air Fryer на модел Pro Crisp + Air Fryer е малко по-лек (със ~120гр.).

Различен вътрешен съд – вътрешният съд, включен в комплекта на Pro Crisp + Air Fryer, е с плоско дъно и допълнителни силиконови дръжки Easy-grip, което го прави по-удобен за сотиране, тъй като мазнината не се стича встрани и съдът не се върти при разбъркване. В допълнение този съд е подходящ и за употреба върху всеки вид котлон до 232˚С.

Различен дисплей – Pro Crisp + Air Fryer разполага с голям LCD дисплей с повече информация, индикатор за прогреса и основен бутон за лесна навигация.

Модел Pro Crisp + Air Fryer може да поддържа по-висока температура с капака Air Fryer – до 232˚С, сравнено с 204˚С при модел Duo Crisp + Air Fryer, и има по-широк диапазон за настройки на част от програмите, например 6 нива при сотиране, готвене на пара без налягане и др.

 

Какво можете да приготвяте с този уред?

Можете да приготвяте всичко, което можете да приготвите и с модели Duo, Duo Evo Plus, Pro и Duo Crisp + Air Fryer.

И при този модел, както и при Duo Crisp + Air Fryer имате функцията за Су Вид (Sous Vide), а със втория капак Air Fryer добавяте още 5 функции (пържене с горещ въздух, два вида печене, запичане / грил и дехидратиране).

 

Как се изпуска парата при модел Pro Crisp + Air Fryer?

Парата се изпуска идентично с модели Duo Evo Plus и Pro. Използва се ключ, разположен странично от клапана за изпускане на пара. Допълнително има механизъм за “омекотено” освобождаване на самата пара. Не е необходимо постоянно присъствие (важи за всички предлагани модели Instant Pot) докато се освобождава налягането, както при някои модели на други производители.

Капакът се херметизира автоматично при затваряне / Капакът е без открити метални части.

Уредът е идеален избор за:

За тези от Вас, които търсят комбиниран уред и възможност за готвене само в един уред от най-висок клас; За тези от Вас, които не се страхуват да експериментират или вече са ползвали мултикукър; За вила или ваканционна къща, вместо оборудване с готварска печка и котлони; Когато нямате достатъчно място за готварска печка и котлони; Когато сте под наем и не са осигурени необходимите удобства за готвене.

Instant Pot DUO CRISP ULTIMATE LID | Кой модел Instant Pot да изберете?

Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Комбиниран модел с един капак, който събира в себе си херметичен мултикукър и еър фрайър в компактен и удобен размер.

 

Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid е последно поколение комбиниран херметичен мултикукър с еър фрайър (air fryer), представен в Европа през 2022г.

Duo Crisp Ultimate Lid се предлага във вариант с вместимост 6.2 литра, което го прави достатъчен за около 6 порции храна при готвене под налягане.
Съответно следва да прецените дали този капацитет е подходящ за Вашето домакинство, както и дали имате налично място за неговото съхранение. При отворен капак, височината на уреда е 59.5 см., предвиден да пасне точно при плотове и шкафове със стандартно отстояние от 60 см.

Какво е различното в сравнение с останалите модели комбинирани мултикукъри?

Duo Crisp Ultimate Lid е първият модел Instant Pot с фиксиран към корпуса капак, събиращ функциите за готвене под налягане, на пара, су вид, пържене с горещ въздух, запичане, печене, дехидратиране и втасване. Duo Crisp Ultimate Lid е различно поколение комбиниран уред и почти всичко в него е еволюирало:

Изцяло нов вътрешен съд с широка основа и малка височина.

Нстройка за автоматично изпускане на налягането чрез бутон на дисплея, с добавена система за изпускане на пулсации.

Единичен капак, фиксиран към корпуса, отварящ се плавно на 90˚ в задната част на уред.

Предпазна подложка за готвене под налягене с фиксирано уплътнение, защитаваща нагревателя и вентилатора при готвене под налягане.

Както и при останалите модели комбинирани мултикукъри Instant, така и при модел Duo Crisp Ultimate Lid, няма предварително зададени настройки. Всички бутони са функционални, като дават огромни възможности за приготвяне на храна, които винаги се настройват ръчно в съответствие с Вашите предпочитания или следвайки дадена рецепта.

Изпускането на парата е от последно поколение, като върху капака няма ръкохватка, ключ или бутон, а се използва настройка от контролния панел. Така, след всяко готвене под налягане, можете да изберете дали парата да се освободи естествено, на пулсации или бързо, в зависимост от предпочитанията Ви и типа храна, която се приготвя. Самото преминаване на парата през капака е променено, спрямо предходните модели, като звукът от изпускането е значително намален.

Също както при модел Pro Crisp + Air Fryer, по капака няма открити метални части.

 

Сравнен с модел Duo Crisp и Pro Crisp + Air Fryer… Какви са разликите:

Модел Duo Crisp Ultimate Lid e изцяло нова концепция на комбиниран мултикукър, която е по-скоро продължение на модел Duo Crisp + Air Fryer, поддържаща същите функционалности с редица подобрения.

Един фиксиран към корпуса капак е най-отличителната разлика, съпоставен с предходните модели, като същият не може да бъде премахнат от уреда. Предпазната подложка за готвене под налягане, която защитава нагревателя и вентилатора в капака. Същата се премахва лесно и се почиства в съдомиялна машина.

Изцяло различна система за изпускане на налягането, с настройка, която се задава от дисплея. Широк вътрешен съд и Air Fryer кошница с голяма площ за въздушно пържене на по-големи количества храна, спрямо моделите с два отделни капака.

Вътрешният съд е леко изпъкнал в средата и е без силиконови дръжки, но в самата основа на уреда има добавени силиконови елементи, които създават съпротивление и спомагат съдът да е неподвижен при разбъркване. Корпусът на Duo Crisp Ultimate Lid е изцяло изработен от висококачествена пластмаса, като е първият мултикукър Instant Pot без неръждаема облицовка.

Дисплеят на Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid е с лента за съобщения, изписваща насоки за потребителя. Той е по-малък, съпоставен с диплея на Pro Crisp + Air Fryer, но предоставя същата информация. Навигирането през различните програми и настройки е подобно на това при Pro Crisp и е посредством функционални бутони и основен въртящ се бутон.

Температурният диапазон при Duo Crisp Ultimate Lid е съпоставим с този при модел Duo Crisp + Air Fryer, като при използване на запичащия капак, максималната температура е 204˚С, съпоставени с 232˚С при Pro Crisp. Сотирането е на 6 степени, отново подобно на модел Pro Crisp + Air Fryer.

 

Какво можете да приготвяте с този уред?

Можете да приготвяте всичко, също както и в останалите модели Duo, Duo Nova, Duo Evo Plus, Pro, Duo Crisp + Air Fryer и Pro Crisp + Air Fryer.

И при този модел, както и при Duo Crisp и Pro Crisp + Air Fryer имате възможност да приготвяте кисело мляко, като при Ultimate Lid имате изведен функционален бутон за това, докато при предходните комбинирани модели се използва ръчна настройка на програма Су Вид (Sous Vide). Добавена е изцяло нова функция за втасване на тесто.

 

Как се изпуска парата при модел Duo Crisp Ultimate Lid?

Парата се изпуска чрез бутон, разположен на дисплея. Добавена е възможността предварително да са зададе желаният метод на изпускане на парата, като тя може да бъде автоматично изпусната след процеса на готвене, да се остави да спадне естествено или да се освободи на пулсации. Допълнителен механизъм за тихо изпускане на парата. Не е необходимо постоянно присъствие (важи за всички предлагани модели Instant Pot), докато се освобождава налягането, както при някои модели на други производители.

Капакът се херметизира, посредством ръкохватка, след затваряне. Капакът е без открити метални части.

Уредът е идеален избор за:

За тези от Вас, които търсят комбиниран уред и възможност за готвене само в един уред. При ограничено пространство и невъзможност за съхранение на отделни херметичен и запичащ капак. За тези от Вас, които търсят комбиниран мултикукър, без компромис във функциите и обема, при работа в режим Air Fryer. За тези от Вас, които търсят да заместят и котлоните, фритюрника и фурната – по-икономична, по-безопасна, по-бърза и по-здравословна алтернатива; За вила или ваканционна къща; Когато сте под наем и не са осигурени необходимите удобства за готвене.За тези от Вас, които търсят комбиниран уред и възможност за готвене само в един уред от висок клас;

Накратко

Ако тепърва прохождате в съвременните методи на готвене – Instant Pot Duo е перфектният мултикукър за Вас и няма как да останете разочаровани. Изключително лесен за работа, интуитивен, надежден, безопасен, качествено изработен и с милиони фенове по света.

Ако сте се насочили към този ценови клас и търсите всичко, което Instant Pot Duo предлага, но не сте готвили с херметичен мултикукър досега и се притеснявате от процеса на изпускане на пара – Instant Pot Duo Nova ще Ви даде необходимата увереност със системата си за автоматично херметизиране на капака и бутона за бързо освобождаване на налягането, който ще държи ръцете Ви по-далеч от парата.

Ако вече готвите с мултикукър от по-нисък клас и бихте искали да надградите или за първи път ще ползвате херметичен мултикукър и търсите висок клас уред – Instant Pot Duo Evo Plus е правилният избор. Умен, стилен и удобен или просто – незаменим.

Ако търсите най-доброто към момента и най-висок клас – Instant Pot Pro е Вашият уред. Събрал в себе си години опит, натрупан от производителя на най-продаваните херметични мутикукъри в САЩ, Instant Pot Pro е предпочитан избор от опитни потребители, които търсят качествен и умен мултикукър. Широк диапазон от възможности за ръчни настройки, 28 персонализирани програми, запомнящи всяко Ваше действие, възможност за запазване на настройките на 5 любими рецепти в бързи бутони, удобно напомняне за изпускане на налягането след 5 и 10 мин., всичко това говори много на всеки потребител, който е част от света на херметичното готвене под налягане.

Ако търсите уред, които да комбинира всички основни техники за приготвяне на храна, както и удобството да готвите всичко само в един уред, то Instant Pot Duo Crisp + Air Fryer е правилният избор за Вас.

Ако търсите уред, които да комбинира всички основни техники за приготвяне на храна, удобството да готвите всичко само в един уред, както и последните иновации към момента, то Instant Pot Pro Crisp + Air Fryer e точният уред за Вас. Потребителите го наричат “върхът на сладоледа”. Получавате всичко, което прави Instant Pot Duo Crisp… плюс изключителен дизайн и още редица малки на пръв поглед подобрения, които ще направят ежедневното Ви готвене максимално лесно и наистина любимо.

 

Надявамe се, че сме успели да маркираме разликите между уредите, така че да улесим Вашия избор. В случай че имате още въпроси, нашият екип е на разположение.

Статиите и снимките, публикувани на този сайт, са обект на авторско право. Копирането и разпространяването им с търговска цел, без изрично писмено съгласие на InstantPot.bg, е забранено.